Geschiedenis

De historie van ons bedrijf…

De historie van het bedrijf gaat terug naar 24 november 1889. Het is begonnen met het maken van klompen, en het verkopen daarvan in de winkel aan de Dorpstraat in Kampen. Dit werd gedaan door de overgrootvader Ruth van der Weerd. Deze klompen werden in het begin allemaal met de hand vervaardigd. Net voor de oorlog is het klompen maken verder uitgebreid met machinale bewerkingen. Dit werd gedaan door zijn zoon, genaamd; Jan-Willem van der Weerd.

Na de oorlog is het werk verder uitgebreid door Jan Willem van der Weerd, de zoon van Ruth. De zoon van Jan-Willem, ook genaamd Ruth, begon met het venten van klompen en aanverwante artikelen bij de boeren.


In de jaren 50/60 kwam de mechanisatie in de landbouw op. Ruth van der Weerd jr. ging hierin verder met de verkoop/import van hooikanonnen. Deze hooikanonnen waren van het merk Wilhelma en Neuero. Tevens begon hij met de verkoop van melkmachines. Deze melkmachines waren uitgerust met een Lister motor, en ketels en pulsators van het Deense merk Benzona. Het melken met een melkmachine breidde zich steeds verder uit, vooral met het maken van melkweidewagens. Het maken van klompen met de machine werd achterhaald. De klompen waren goedkoper te verkrijgen in de handel, waardoor het zelf vervaardigen van klompen is gestopt.

Naarmate de werkzaamheden in de mechanisatie groter werden kwam ook de broer van Ruth, genaamd Evert van der Weerd bij het bedrijf te werken. Deze installeerde de hooikanonnen bij de boeren, waar ze inmiddels ook importeur van waren. Hierdoor kwamen de verdiensten zo dat Ruth van der Weerd een kavel grond met loods kon kopen. Dit was aan de st. Nicolaasdijk te Kampen. De winkel aan de Dorpstraat bleef gewoon bestaan, waar de ouders van Ruth van der Weerd in bleven werken. De mechanisatie werd alsmaar groter. Het gevolg was dat er dealerschappen konden verworven van oa. de merken: Fendt tractoren, Mullos machines, Fullwood melkmachines, Kuhn machines, Husqvarna tuin- en parkmachines, etc.

De zonen van Ruth en Evert van der Weerd; Jan-Willem Rzn. en Willem Ezn. hebben later het bedrijf overgenomen en hebben de zaak nog verder uit weten te breiden met een technische handel, gericht op industriële werkzaamheden met als resultaat het huidige veelzijdige bedrijf.

In 2014 zijn de oude werkplaatsen vervangen door moderne nieuwe werkplaatsen. Tevens mocht het bedrijf in dat jaar het 125-jarig jubileum vieren. Met een paar zeer geslaagde open dagen werd dit jubileum gevierd en werden tevens de nieuwe werkplaatsen geopend. Extra bijzonder tijdens dit jubileum was het ontvangen van het predikaat “Hofleverancier bij koninklijke beschikking”. Een mooie bekroning voor vele jaren inzet van diverse generaties!