Hittestress komt vaker voor dan u denkt!

De komende maanden zal de temperatuur weer stijgen en dat betekent ook dat de kans op hittestress bij koeien, vleesvee, rosékalveren en geiten toeneemt. Maar let op: ook bij gematigde temperaturen kan hittestress op de loer liggen. De luchtvochtigheid heeft meer impact dan vaak wordt gedacht. Het is een jaarlijks terugkerend probleem bij veel bedrijven, terwijl er genoeg voorzorgsmaatregelen zijn die u nu al kunt treffen.

 

Wat is hittestress?
Melkoeien, vleesvee, rosékalveren en geiten produceren een enorme hoeveelheid warmte. Deze komt vrij bij de vertering van energie voor de productie van melk en lichaamsgroei. Wanneer het dier meer warmte produceert dan ze kwijt kan, ervaart ze hittestress. Hittestress wordt veroorzaakt door een combinatie van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het kan zelfs al optreden vanaf 20°C.

 

Wat gebeurt er met een koe die last heeft van hittestress?
De koe probeert warmte kwijt te raken door meer bloed door de huid te pompen. Bloed dat langs de huid loopt zorgt voor minder bloed in het uier voor de melkproductie en minder bloed bij de organen voor de opname van energie. De eetlust van een koe daalt wanneer ze het warm heeft. Door de lagere voeropname krijgt de koe te weinig energie en eiwit binnen. Om het eiwittekort te compenseren breekt de koe spiermassa af. Dit resulteert in hogere ureumgehaltes. De koe compenseert het energietekort door minder energie in de melk te stoppen.

 

Praktische tips om hittestress bij uw koeien te voorkomen;

  • Zorg voor voldoende vers en schoon drinkwater.
    Vervuild drinkwater kan de gezondheid van de dieren aantasten wat gevolgen heeft voor de melkproductie en -gehaltes.
  • Zorg voor voldoende stalventilatie
    Door luchtcirculatie kan de huid van het dier afkoelen. Zij kan dan via de huid de warmte kwijt.
  • Beperk overlast door vliegen
    Juist tijdens warme dagen neemt overlast door vliegen toe. Zorg voor een adequate bestrijding op stal.
  • Laat uw dieren niet in de volle zon lopen
    Pas beweiding aan door de dieren bijvoorbeeld ‘s avonds naar buiten te doen of op twee momenten van de dag.
  • Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen
    Koeien zullen minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert ze namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Geef het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een voeraanschuifrobot.

 

Graag denken wij met u mee hoe op bovenstaande punten winst te behalen valt op uw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw drinkwatervoorziening, stalventilatie, weideseparatie of aan een voeraanschuifrobot. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij denken graag met u mee!

25 mei 2022